FICÁNKA CSOPORT

Óvónők:

Dajka:

Gyerekek:

1. Árvai Réka
2. Balázs Marcell György
3. Bede Katalin
4. Benyus Vivien
5. Bódi László Zalán
6. Bordás Gergő Bendegúz
7. Czene András
8. Czető Anna
9. Csabai Csongor
10. Földvári Krisztina Kitti
11. Hegedűs Máté
12. Herbály Bence
13. Juhász Fekete László
14. Kardos Alexandra
15. Kecskés Karina
16. Kosaras Zoltán
17. Kovács Zsombor
18. Nagy Dóra Regina
19. Nagy Nóra Kata
20. Ollé Dorka
21. Szabó Nóra
22. Szabó Péter Tamás
23. Szicsek Ádám
24. Varga Zóra

 

A FICÁNKA CSOPORT HETI RENDJE

NAPOK

Az állandó tevékenységek rendszere

Kötetlen minden-napi tevékenységek Kötetlen szervezett tevékenységek Kötelező tevékenységek
Hétfő mozgás, mese-vers, énekes játék külső világ tevékeny megismerése mozgás, mese
Kedd mozgás, mese-vers énekes játék mozgás, mese, séta
Szerda mozgás, mese-vers, énekes játék   mozgás, mese
Csütörtök mozgás, mese-vers, énekes játék   testnevelés, mese
Péntek mozgás, mese-vers, énekes játék rajzolás, mintázás, kézimunka mozgás, mese

Ficánkoló:

„Jár a lábam és a kezem,
És én ezt észre sem veszem.
Óvó néni olykor rám szól,
Elég már a mocorgásból.
Aludni kell, vagy épp enni,
De oly nehéz jónak lenni.

És a lábam és a kezem,
Mindig külön jár az nekem.
Aludni kell tudom én is,
De a lábam rugdal mégis.
A kezem se szófogadó,
Szamárfület mutogató,

Minden gyermek rajtam nevet,
Csak az óvó néni szeret.
Megsúgtam e titkot néki,
Jó vagyok én óvó néni.
Csak a lábam és a kezem,
Nem fogad szót soha nekem.”

Lipka Andrásné vagyok, 1981. augusztus 21. óta dolgozom ebben az óvodában. Két felnőtt lányom van, akik mindketten a Szamóca csoportba jártak, és Jutka, Ica, Böbe óvó néni nevelte, Jakabné Marika néni gondozta őket.
Első iskolámat itt végeztem az óvónőképzőben, majd két évvel később szereztem meg óvónői diplomámat. Sokféle tanfolyamon gyarapítottam tudásomat (mozgásfejlesztés, programírás, kézműves virágkötészet, zenei nevelés, egyéni fejlesztés ….).
Közoktatás - vezetői szakvizsgámat 2014-ben szereztem meg.


Öt évig a megyei pedagógiai intézet munkatársaként tevékenykedtem, mint vizuális szaktanácsadó. Itt én is szerveztem tanfolyamokat a megyében dolgozó óvónőknek. A továbbképzéseken szerzett ismereteket szívesen adom át kolleganőimnek és a gyermekeknek. Nagyon közel áll hozzám a vizuális nevelés, a szervezés, dekorálás, kapcsolatépítés, testnevelés, ének-környezetvédelem. Szívesen vállalok olyan feladatokat, amelyek előbbre viszik a csoport és az óvoda életét. Rövid ideig a szakközépiskolában is tanítottam gyakorlatot és módszertant.
Az eltelt évek alatt lehetőségem volt több kolleganővel együtt dolgozni, de az utolsó néhány évet a jelenlegi párommal Sebestyén Anikóval töltöttem el.
A Ficánka csoport a második olyan kiscsoportunk, aki ugyanazt a nevet kapta, előtte volt Süni csoport, Csibe csoport.
Hármasban nagyon jól összeszoktunk, átéltünk több csoportváltást, s átköltözést, és sok-sok csodálatos élményt. Szeretünk együtt nevelni, mulatni (bál), szerelni, festeni, varrni és szeretni.

Sebestyén Anikónak hívnak, tiszaföldvári születésű vagyok, középfokú pedagógiai végzettséget is itt szereztem a Hajnóczy József Gimnázium Pedagógiai szakán 1994-ben. Sokszínű, tartalmas és értékes gyakorlati képzést kaptam ebben az iskolatípusban, amely segítségemre volt abban, hogy a továbbtanulásomhoz irányt mutasson. Az óvodai nevelés mellett gyakorlati felkészítést és alapozó elméleti oktatást kaptunk az alsófokú iskolai munkáról, valamint a gyógypedagógiai területről is. Legvonzóbbnak az óvodáskorúak világa hatott, így tanulmányaimat az Óvóképző Főiskolán, Szarvason folytattam, ahol 1997-ben diplomáztam. A főiskolás éveim alatt az összefüggő óvodai gyakorlatomat a Gyakorló Óvodaként emlegetett Kossuth Úti Óvodában töltöttem olyan óvónőkkel, akik ma is a pályán dolgoznak, nagy szakmaisággal, töretlen kedvvel és lelkesedéssel. Örülök, hogy2001 óta én is e  kollektívának a tagja vagyok.

Az óvodai alapfeladatokon túl vállalt területem a sajátos nevelési igényű gyermekek körében az értelmi fejlődésben elmaradást mutató gyermekek preventív, illetve felzárkóztató fejlesztése a későbbi tanulási zavarok kialakulását, problematikáját megelőzve.
Mindezek mellett nagyon vonzó számomra a különféle kézműves technika, amelyet szabadidőmben szívesen művelek csoportdekorációban, otthoni- és alkalmi díszítésekben.
2014-ben szakvizsgás képzésre jelentkeztem tehetséggondozás, tehetségfejlesztés szakirányba, amely végzettség biztosítja, hogy az óvodába járó tehetséges gyermekeknek segítője, gondozója legyek.
Berta Andrásné Erzsike néni vagyok.

1994 óta látom el az óvodában a dajkai teendőket. Mindenféle óvodai tevékenységben részesülhettem, túl a gondozás, szokásalakítás feladatain, a délelőtti tevékenységek is meghatározták a mindennapi dolgomat. Ezekben ma is tevékenyen munkálkodom, élmény a gyermekekkel minden pillanat. A kezdeteknél Lipka Andrásné és Berta Judit óvónők voltak a közvetlen óvónők. Nevelői hármasunk jó irányba, jó légkörbe igyekezett biztosítani a gyermekekkel mindazt, ami a fejlődésükhöz szükségesnek kívánkozott. Örömmel tölt el, hogy a ma már kamaszként, középiskoláit kezdő gyerekek több területen is jó eredményeket értek el és a mai napig tisztelik személyemet. Személyi és névváltások is tükrözték az elmúlt éveket. A Csibe csoport után a Süni, majd a Ficánka következett. A mostani csoport is új lendületet, kihívást jelent számomra, a sok munka mellett sok csodálatos élmény is ér gyerekeinkkel.

 Ebben a nevelési évben elsődleges feladatunk lesz a gyermekek olyan képességeinek a fejlesztése, amelyek az iskolai életükben segítséget nyújtanak. Az összeszokott kis közösséggel lehetőségeinkhez igazodva sokféle élményt biztosítunk a környező világ megismeréséhez. Az idén már az egész csoport részt vesz a zeneóvodai fejlesztésben. Emellett ősztől elindulnak a tehetségműhelyek, melyek közül mi is elkezdünk egy újat az „Ügyes kezek” téri-vizuális tehetségműhelyt. Bízunk abban, hogy a csoport minden tagja jól fogja érezni magát a megújult szép csoportszobában, óvodai élményeik, társas kapcsolataik gazdagodnak és az együtt töltött utolsó év is szép emlék marad.

A nevelési év során sok sétát, túrát szervezünk, emellett évszakonként 1-1 kirándulást is. Folytatjuk azt a jól kialakult hagyományunkat, hogy meghívásos alapon ellátogatunk a szülők munkahelyére, vagy a családokhoz, így szerezve még több kellemes együttlétet a gyermekek számára.

Év végén pedig ünnepi díszbe öltöztetett óvodai csoportunktól búcsút vesznek az iskolába készülő gyermekeink.